Hoe is het met jouw eigenwaarde?

In de loop der jaren ben ik erachter gekomen dat veel mensen te weinig eigenwaarde hebben. Dit komt voornamelijk omdat ze ooit bepaalde dingen zijn gaan geloven die anderen tegen hen zeiden. Het kan ook zo zijn dat ze hetgeen wat ze dagelijks tegen zichzelf zeggen zijn gaan geloven. Wat ze zijn gaan geloven hoeft helemaal niet de waarheid te zijn. Het is dus heel verstandig om hetgeen wat je over jezelf denkt te gaan onderzoeken of dit klopt. Ben jij er klaar mee om te weinig eigenwaarde te hebben? Ga dan vanaf nu starten met het accepteren van jezelf en dan wel precies zoals je bent! Is dit makkelijk? Nee, dat is het zeker niet, vooral niet als je slechte/verkeerde gedachten over jezelf hebt! We willen vaak toch graag anders zijn dan hoe we zijn. Maar om daar te komen, dien je eerst de situatie te accepteren zoals die nu is, alleen dan kun je veranderen. Is acceptatie (nog) niet mogelijk voor jou? Wees dan “bereid tot acceptatie“, dit is een goede stap in de juiste richting.

Daarnaast komt er nog bij dat indien je iets wilt veranderen, dit ook werkelijk mogelijk dient te zijn. Als het iets is wat je graag wilt veranderen, maar het veranderen van datgene is helemaal niet mogelijk dan is het gewoonweg niet te veranderen. Stop dan alsjeblieft met die kwelling van jezelf, wees lief voor jezelf en leer het te accepteren!

Vaak willen we van anderen horen hoe goed we eruit zien en/of hoe goed we bepaalde dingen doen. Dit maakt dat we onszelf waardevol gaan voelen en daardoor voelen we onszelf een heel stuk beter. Er zit wel een groot nadeel aan dit waardevolle gevoel; je ben dan namelijk “anderenwaarde” aan het creëren bent i.p.v. “eigenwaarde”. Wees vanaf dit moment voortaan gewoon trots op hetgeen je allemaal doet! Je hebt die ander niet nodig! En ja, natuurlijk is het fijn als je complimentjes krijgt, daar mag je zeker van genieten.

Doe je dingen of zit je in een situatie waar je helemaal niet blij mee bent? Verander dit dan! Veranderen kun je op twee manieren doen, namelijk door er resoluut mee te stoppen of stapje voor stapje richting je wens te gaan. Resoluut stoppen is mogelijk indien jij dit echt wilt! Werkelijk veranderen start met een beslissing. Er zijn voorbeelden genoeg van mensen die ineens het roer omgooiden omdat ze besloten dat ze de uitkomst die ze steeds kregen ze niet meer wilden. Als je kiest om het stapje voor stapje te doen, zorg dan dat je goed bijhoudt dat je wel echt steeds een stapje verandert. Wij mensen zijn namelijk gewoontedieren, waardoor het zomaar kan zijn dat je maar een paar stapjes verandert, maar niet alles om werkelijk hetgeen te krijgen wat je nou zo graag zou willen. Ik wens je heel veel succes en bovendien ook veel plezier tijdens het veranderen van jezelf op weg naar een betere jij! 

Ik help anderen met hun doelen te bereiken. Mocht je daar meer over willen weten, neem dan eens vrijblijvend contact op door bijvoorbeeld een gratis “Inzichtsessie” aan te vragen.

Laat een reactie achter


Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}