Het voordeel van “voorwaarts” falen

Het voordeel van voorwaarts falen is dat je altijd verder bent dan dat je voorheen was. De meeste mensen starten niet eens met iets omdat ze het doodeng vinden om te falen. Het voordeel van falen is dat je wel een leermoment hebt gehad en dat je dus dichterbij de oplossing bent. Zodra je faalt in iets mag je in plaats van jezelf schamen eigenlijk heel erg trots zijn op jezelf; je hebt het immers toch maar mooi gedaan! Als je niets had gedaan, was je zeker niet verder gekomen.

Ik geef hier even een voorbeeld in: stel je voor dat je beslist om aan het begin van het jaar elke dag of een paar dagen per week iets te lezen, met als doel aan het eind van de maand een boek uit te lezen. Dit kan voor de ontspanning zijn of om je kennis te vergroten in iets wat je interesseert. Dat betekent dat je aan het eind van het jaar 12 boeken gelezen hebt. Tijdens dat jaar gebeurt er iets waardoor je heel druk bent met datgene en je focus op het lezen van een boek is helemaal weg. Je bent vergeten om regelmatig tijd in te plannen om te lezen, dat kan je zomaar overkomen door het “Het leven staat in de weg-syndroom”, zo noem ik het althans. Oftewel er gebeurt iets in je leven wat je gehele aandacht opeist, waardoor je het voorgaande waar je mee bezig was en waar je je focus op had, totaal vergeet.

Je kunt jezelf dan heel erg afstraffen, want je hebt je doel niet bereikt. Indien je nog genoeg tijd hebt om het in te halen, kun je ervoor kiezen om het in te lopen en je aandacht op andere minder belangrijke dingen te verminderen. Je kunt er ook voor kiezen om het te accepteren. En hiermee te denken “Het is zoals het is”. Bij de laatste manier legt jezelf minder druk op, dat is lief zijn voor jezelf. Wel is het zo dat je aan het eind van het jaar kunt zien dat het doel wat je jezelf had gesteld; 12 boeken lezen in een jaar, niet is behaald. Voorwaarts falen houdt dus in dat je, ondanks dat je je einddoel niet hebt behaald, toch verder bent gekomen dan dat je voorheen was. Dit is toch helemaal geweldig! Als je niet was gestart was je zeker niet zover. Nu zou het zomaar kunnen zijn dat je toch al 5 of misschien wel 8 boeken hebt gelezen en dus ben je altijd verder dan wanneer je niet gestart was. Daarom is mijn advies; kijk waar je heen wilt en/of wat je wilt bereiken en ga aan de slag richting je doel! Doe je er wat langer over dan dat je voor ogen had? Geen probleem! Geniet onderweg van alle omwegen die je maakt, die leveren je altijd weer mooie inzichten en/of ervaringen op! Je bent het waard om je doel te bereiken!

Wil jij geholpen worden met je doelen bereiken? Ik help anderen daar juist mee en dus kan ik jou zeker verder helpen. Een nadeel bij mij is er wel, ik ga ondertussen alleen maar voor resultaat! Indien je dit niet wenst dien je zeer zeker niet mijn hulp in te schakelen! Om een start te maken met je doel(en) te bereiken deel ik een succesformule tijdens mijn Inspiratiedag met de deelnemers. Aanstaande zaterdag 28 januari is er wederom zo’n dag, er zijn nog een beperkt aantal plaatsen. Mocht jij interesse hebben in deze bijzonder dag, dan kun je jezelf hier opgeven. Ik sta al te trappelen om jou verder te helpen! Ervaringen van vorige deelnemers kun je hier lezen. Als je interesse hebt, geef jezelf dan op en zorg dat je 28 januari erbij bent, ik weet zeker dat je er geen spijt van gaat krijgen! 

Laat een reactie achter


Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}